fbpx

Enten utvikler vi eller så avvikler vi

Som et familiedrevet hotell er vi tvunget til å tenke smart i konkurransen mot de store kjedene. Hotellnæringen er under press, og vi må være løsningsorienterte i måten vi driver på.

─ Som et familiedrevet hotell er vi tvunget til å tenke smart i konkurransen mot de store kjedene. Hotellnæringen er under press, og vi må være løsningsorienterte i måten vi driver på. Det handler om å være fremtidsrettet og å være med i utviklingen av bransjen, fortelle hotelleier ved Sundvolden hotell Tord Moe Laeskogen.

En tradisjonell bransje

Ved Sundvolden hotell rett sør for Hønefoss er de inne i spennende teknologiske tider. Hotellet har fra før tatt i bruk robotstøvsugere, nå står innføringen av ubetjent inn og utsjekk på trappene.

«Hvis vi ikke utvikler, så styrer vi mot avvikling. Det blir som frosken som kokes sakte.»


─ Hotellnæringen er ganske tradisjonell i måten det drives på, man arbeider egentlig ganske likt i dag som man gjorde på 80-tallet, det er snart 40 år siden. Næringslivet klarer det, industribedriftene klarer det, transportnæringen klarer det, da må også hotellnæringen klare å finne smartere og mer effektive måter å arbeide på. Hvis vi ikke utvikler, så styrer vi mot avvikling. Det blir som frosken som kokes sakte, mener hotelleieren.

Vil gi bedre service

Tord og de andre ved Sundvolden hotell har i dag et tett samarbeid med günder- og teknologibedriften Fácil som har utviklet løsningen. Etter en grundig test- og innkjøringsperiode går hotellet nå over til å tilby muligheten for selvbetjent inn og utsjekk på permanent basis, for de gjestene som ønsker, selvfølgelig.

«Vi må likevel yte best mulig service til de gjestene som fortsatt ønsker det.»

─ Dette handler om å tenke smartere i måten man driver på, det er ikke slik at vi kommer til å fjerne resepsjonen totalt, men man vil nok på sikt oppleve å komme inn i et resepsjonsområde som er utformet litt annerledes enn man kanskje er vant til.


─ Vi må likevel yte best mulig service til de gjestene som fortsatt ønsker det, denne gruppen vil nok fortsette å henvende seg til personalet for å ha noen å snakke med. Andre gjester ønsker derimot å få unnagjort inn- og utsjekk på egenhånd, denne gruppen ønsker bare et rom og har kanskje ikke behovet eller ønsket om å snakke med noen i det hele tatt, forklarer Tord.

Reduserer peakbelastningen

Som driver av hotellet på Sundvolden vet Tord alt om hvor travelt det kan være på enkelte tider av døgnet. Med selvbetjent inn- og utsjekk tror han at man vil oppnå jevnere belastning for de ansatte, samtidig som at køen for gjestene reduseres.


«Vi kan la de ansatte få arbeide med mer givende arbeidsoppgaver.»


─ Det er ikke nødvendigvis et mål om å spare så forferdelig mye penger, men heller å sørge for en jevn fordeling av hotellets ressurser gjennom arbeidsdagen. Vi kan la de ansatte få arbeide med mer givende arbeidsoppgaver. Resepsjonistene får frigitt tid og mulighet til å arbeide med styrking av merkevaren og yte personlig service til de gjestene som ønsker dette. Renholdspersonalet vil også hele tiden kunne spore opp hvilke rom som må rengjøres, alt blir langt mer fleksibelt og effektiv

Samarbeider med Opera

Fácil samarbeider tett og er Gold Partner hos Opera som står for omtrent 80% av leveransene innenfor PMS-systemer til hotellnæringen. Systemet kan med andre ord hel-integreres i hotellenes allerede eksisterende systemer. Fácil støtter selvfølgelig også PMS-systemer fra andre leverandører.


─ Det har vært en fantastisk reise å samarbeide så tett med Sundvolden hotell under utviklingen av systemet. Vi har virkelig lært bransjen, og ikke minst hotellgjestene å kjenne under utviklingen.

Gründer og daglig leder i Fácil, Alexander Richter

─ Ved Sundvolden leverer vi i første omgang flere selvbetjeningskiosker der gjesten registrer seg og programmerer sitt eget nøkkelkort. Vi har også utviklet en app der man som gjest har mulighet til å sjekke inn og åpne døren til rommet direkte via mobilen, men dette krever at man benytter dørlåser til rommene som støtter Bluetooth-kommunikasjon, forklarer Richter.

Gull verdt for et konferansehotell

Tord forteller at løsningen med selvbetjening kan være gull verdt for hoteller som i tillegg til overnatting belager seg på å arranger større konferanser.

─ Når det arrangeres konferanser kan man risikere at det kommer flere hundre gjester inn døra samtidig. Derfor ser jeg veldig frem til å få løsningen i drift. Ved å flytte selvbetjeningskioskene til konferanseområdene hindrer vi også kødannelse i resepsjonsområdet. Deltakerne kan enkelt sjekke seg inn uten å henvende seg eller å i det hele tatt være i nærheten av resepsjonsområdet, utdyper Tord.

«Dette er fremtiden, det er 100% sikkert.»

─ Dette er fremtiden, det er 100% sikkert. Derfor er jeg veldig glad for at vi er såpass tidlig på ballen og allerede nå fått et godt samarbeid med Fácil. Dette må vi, om hotellet skal fortsette å være elsket av våre gjester og beundret av våre konkurrenter, også om 100 år, avslutter hotelleieren.

Navn: Tord Moe Laeskogen
Alder: 51
Yrke: Hotelleier Sundvolden hotell og styremedlem i «de historiske»

s